Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), of spastische dikke darm, is een veelvoorkomend syndroom waarbij het spijsverteringsstelsel letterlijk gevoelig is voor prikkels. PDS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak is het een probleem ter hoogte van de dikke darm, maar het kan het hele spijs- verteringssysteem zijn dat klachten geeft. Het syndroom kan worden versterkt door voeding (alcohol, koolzuur, suiker, zoetstof, melkproducten), emoties, geneesmiddelen en weinig slaap.
PDS is een zogenaamde \’functionele motorische buikpijn\’. Dit wil zeggen dat wanneer er onderzoeken worden gedaan in het ziekenhuis, er geen anatomische oorzaken worden gevonden. De dokters zeggen dan dat je er maar mee moet leren leven en op voeding moet letten.
Typische symptomen
- Buikpijn. Wisselend van plaats, ernst, aard, uitlokbaar door voeding, verbetering door flatus (wind)
- Opgezette buik: Vaak wordt gezegd dat men het gevoel heeft enkele maanden zwanger te zijn
- Veranderde stoelgang: Diarree / obstipatie, diarree afwisselend met obstipatie, veelvoudig gebruik van laxativa
- Misselijkheid, vermoeidheid, gasvorming, hoofdpijn, krampen enzovoort
Osteopathie en PDS
Wat kan osteopathie betekenen bij PDS? Het spijsverteringsstelsel werkt als eenheid. Dit betekent dat, wanneer bijvoorbeeld het begin van de spijsvertering in de maag al misloopt, je uiteindelijk ook problemen in het darmstelsel gaat krijgen. De osteopaat onderzoekt daarom het hele
lichaam om het lichaam in een natuurlijk evenwicht te brengen.
Een goed functionerend spijsverteringsstelsel is afhankelijk van een goede beweeglijkheid van de maag en darmen, een goede doorbloeding, een goed functionerend zenuwstelsel en natuurlijk juiste voeding. Daarin kan ik ook advies geven over wat goed is voor iemand en wat niet. Wanneer iemand last heeft van het prikkelbaredarmsyndroom, kan het dus op veel fronten misgaan in het lichaam! Daarom wordt er altijd individueel gekeken naar welke probleemgebieden er zijn in het lichaam, en hier wordt de behandeling op toegespitst.